Dodávateľov učebníc údajne komisii určil Mikolaj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mikolaj

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Minister školstva Ján Mikolaj je zapojený do pochybného vyhodnocovania ponúk v tendri na tlač učebníc. Túto informáciu prinieslo tohtotýždňové vydanie týždenníka Trend s tým, že má fotografie dokumentov, z ktorých vyplýva, že ponuky sa vyhodnocovali nie podľa stanovených kritérií, ale na základe osobných preferencií Mikolaja. Ministrov podpis je na prvom dokumente, ktorým je zoznam tridsiatich učebníc a vydavateľstiev. Druhý dokument je ten istý zoznam rozšírený o ďalších pätnásť titulov a konkrétne cenové ponuky ôsmich vydavateľstiev, ktoré prešli sitom užšej súťaže. „Pri preskúmaní oboch dokumentov je zrejmé, že nie vždy vyhralo vydavateľstvo s najnižšou ponukou. No cena bola len jedno z troch kritérií, podľa ktorých sa ponuky mali hodnotiť. Hodnotitelia mali vziať do úvahy aj grafické stvárnenie a polygrafickú kvalitu obalu a väzbu knihy. Lenže to sa nestalo. Podľa zdroja z rezortu, ktorý poskytol Trendu spomenuté dokumenty, sa hodnotiace hárky vypĺňali podľa zoznamu podpísaného J. Mikolajom,“ píše týždenník.

Hodnovernosť podpísaného zoznamu podľa Trendu potvrdili aj zmluvy, ktoré dostali v deň uzávierky. Ministerstvo uzatvorilo kontrakty s vydavateľstvami na tituly tak, ako je to v zozname. Výnimku tvorí päť učebníc, ktoré nakoniec pripadli vydavateľstvu Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá podnikateľa Ivana Kmotríka. To bolo v učebnicovom tendri najúspešnejšie, v prvej etape uzavrelo so štátom zmluvu na 1,03 milióna eur. Ostatné vydavateľstvá zinkasujú o polovicu menej. Hoci štát podpísal zmluvy ešte len na tretinu plánovaných titulov, z 3,2 milióna eur už minul takmer polovicu.

Ministerstvo školstva pre Trend obvinenia odmietlo, podľa nich hodnotili ponuky všetci členovia komisie a podľa stanovených kritérií. „Na základe vyhodnotení od každého člena komisie bola komisiou vyhotovená zápisnica o vyhodnotení ponúk, ktorú podpísali všetci členovia komisie a tá odporučila ministrovi školstva úspešných uchádzačov schváliť a podpísať s nimi kúpne zmluvy,“ povedala pre Trend hovorkyňa rezortu Dana Španková. Pomocou žiadneho zoznamu bez hlavičky a dátumu sa ponuky nehodnotili, tvrdí Španková. „Informácie Trendu sa nezakladajú na pravde,“ uzavrela.

Užšiu súťaž vyhlásili koncom februára. Ministerstvo vtedy počítalo so 102 titulmi v celkovom náklade 1,54 milióna kusov a prebiehali rokovania na reedíciu 288 titulov v náklade 2,42 milióna kníh. Sitom však namiesto dvadsiatich prešlo len osem firiem. Vydavateľstvá navyše nezabezpečovali tvorbu textov, ale autorské tímy hľadali v osobitnej súťaži. Ministerstvo obmedzilo tender na firmy so skúsenosťami s vydávaním učebníc. Keby to neurobilo, mohla výroba byť rýchlejšia. V oznámení o výsledkoch prvej etapy obstarávania pôvodne plánovaný náklad 530 500 kusov pre prvú tridsiatku titulov sa rozhodli navýšiť iba 185 600 kusov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Mikolaj