Palko chce za podplácanie počas volieb väzenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Poslanec Národnej rady SR Vladimír Palko dnes podal do parlamentu novelu Trestného zákona, ktorá zavádza novú skutkovú podstatu – podplácanie v priebehu volieb a referenda. „Kto inému priamo alebo cez sprostredkovateľa ponúkne alebo sľúbi úplatok v súvislosti s výkonom jeho ústavného práva voliť, alebo z toho dôvodu poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok inej osobe, potrestá sa odňatím slobody na jeden až päť rokov,“ navrhuje nezaradený poslanec, ktorý je združený v strane Konzervatívni demokrati Slovenska. Týmto jeho návrhom sa však bude plénum zaoberať až budúci rok, keďže posledná tohtoročná schôdza sa začína už o pár dní.

Podnety o tzv. kupovaní hlasov voličov pochádzali z Košického, Prešovského, Banskobystrického a Žilinského kraja. „Na základe viacerých podnetov z médií aj od svojich členov Ústredná volebná komisia pre voľby do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 14. novembra 2009, počas prvého kola volieb, vyzvala Policajný zbor na prijatie preventívnych opatrení na zamedzenie tzv. kupovania hlasov. Takisto požiadala Policajný zbor, aby ju informoval o opatreniach, ktoré v tejto súvislosti prijme,“ uvádza v dôvodovej správe Palko.

V reakcii na uvedené podozrenia konštatoval viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič, že kupovanie voličských hlasov je viac problém etický, morálny ako trestnoprávny. „Podľa neho ide v tomto prípade o porušenie zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov, konkrétne o porušenie moratória. Ak sa to však aj dokáže, ide o priestupok, nie o trestný čin,“ uvádza Jankovič. Samostatným problémom je podľa Policajného zboru zabraňovanie takýmto priestupkom a ich dokazovanie.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav JankovičVladimír Palko