Botswanská komisia potvrdila víťazstvo prezidentov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

GABORONE 19. októbra (WEBNOVINY) – V Botswane bude aj ďalšie volebné obdobie pri moci rovnaký politický subjekt, aký krajinu ovláda takmer bez prestávky už od získania jej nezávislosti v roku 1966. Botswanská demokratická strana prezidenta Iana Khamu získala podľa volebnej komisie v piatkových parlamentných voľbách najmenej 45 z celkového počtu 61 parlamentných kresiel a tým sa definitívne potvrdilo, že bude mať v parlamente väčšinu.

Najsilnejšia opozičná strana, Botswanský národný front, získala len šesť kresiel, teda o polovicu menej, ako mala v práve sa končiacom volebnom období. Ďalší opozičný subjekt, Botswanská kongresová strana, bude mať päť poslancov, doteraz mala štyroch. Výsledky oznámil v nedeľu večer hovorca Nezávislej volebnej komisie Oscar Maroba.

Botswana, najväčší svetový vývozca diamantov, je predstavovaná iným africkým krajinám ako príklad vzorovej demokracie, hoci aj v Kahmovom vládnutí sa dajú vystopovať autoritárske prvky. Vnímanie tejto krajiny zahraničím je v ostrom kontraste so vzťahom medzinárodného spoločenstva k susednému Zimbabwe, ktorého prezident Robert Mugabe patrí k najobávanejším africkým diktátorom.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Mugabe