Hendikepovaní študenti sú informovaní o prijímačká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Stredoškoláci so zdravotným či psychickým hendikepom sa dozvedeli všetky informácie, ktoré potrebujú pri prijímaní na vysoké školy. Centrum podpory študentov so zdravotným postihnutím pri Univerzite Komenského v Bratislave pre nich po prvý raz pripravilo trojdňové sústredenie v Cíferi, ktoré sa skončilo práve dnes. Pomáhali uchádzačom o štúdium na všetkých školách. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovala riaditeľka centra Elena Mendelová. Erik Mako z Dolného Kubína, ktorý chce ísť študovať ústavné právo na Univerzite Komenského v Bratislave vysvetlil, že im „poskytli informácie z rôznych odvetví, čo sa nás týka, napríklad o osobnej asistencii alebo školskej legislatíve a tiež o kreditovom systéme, ako funguje na vysokých školách“. Ondrej Rosík, ktorý chce ísť študovať žurnalistiku v Ružomberku, poznamenal, že „to bolo nadmerné množstvo informácií, bolo viac odpovedí ako otázok“. Ondrej sa pýtal hlavne na ubytovanie, kontakty, zabezpečenie literatúry v Braillovom písme a osobnú asistenciu.

Pri prijímaní na univerzity pomáha znevýhodneným študentom aj brožúrka Ako na vysokú školu so zdravotným postihnutím, ktorá radí, ako postupovať pri výbere školy, ako a kde získať informácie, na koho sa obrátiť. Približujú tiež pracoviská a univerzity, kde majú podmienky prispôsobené pre študentov s postihnutím. Centrum pripravilo aj publikácie o kompenzačných pomôckach, osobnej asistencii a do konca roka vyjde aj materiál o špecifikách štúdia na vysokej škole pre hendikepovaných.

Na Univerzite Komenského funguje centrum pre postihnutých už šestnásť rokov. Pôvodne vzniklo ako centrum pre študentov so zrakovým postihnutím, no zavčasu začali poskytovať podporu aj pre telesne a sluchovo postihnutých študentov, študentov s podlomeným psychickým zdravím, chronicky chorých a posledné roky aj dyslektikov, informovala Mendelová. Hendikepovaným študentom totiž okrem problémov, ktoré spôsobuje prechod na vysokú školu všetkým mladým ľuďom, vyvstáva aj problém s ich hendikepom. Univerzita Komenského už pre hendikepovaných pripravila niekoľko izieb a apartmánov, do konca roka by mali pribudnúť ďalšie. Zdravotne postihnutí dostávajú izby prednostne bez ohľadu na vzdialenosť či prospech, telesne postihnutí majú nárok aj na asistenta, ktorý za ubytovanie neplatí.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať