MH dostalo k návrhu zákona o turizme 621 pripomien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Návrh zákona o turizme, ktorý vypracovalo ministerstvo hospodárstva SR (MH), čelil v rámci medzirezortného pripomienkového konania veľkému počtu pripomienok. Rezort k tomuto legislatívnemu návrhu dostal 621 pripomienok, z toho 147 bolo zásadných. Samotný návrh zákona má pritom 20 strán a pripomienky k nemu 84 strán. Ministerstvo spravodlivosti rezortu hospodárstva odkázalo, že zásadne nesúhlasí so zaradením návrhu zákona do medzirezortného pripomienkového konania. „Nakoľko sa v štádiu medzirezortného pripomienkového konania nachádza taktiež legislatívny zámer zákona o turizme, a tento ešte nebol schválený vládou, nie je možné zaradiť do tohto štádia návrh zákona o turizme,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Rezortu spravodlivosti sa tiež nepozdáva to, že ministerstvo hospodárstva predložilo návrh zákona do skráteného pripomienkového konania z dôvodu plnenia časového plánu práce vlády. „Plnenie časového plánu práce vlády Slovenskej republiky nie je dôvodom pre takéto skrátenie lehoty,“ upozornilo ministerstvo spravodlivosti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR k návrhu zákona o turizme uviedlo, že nespĺňa základné požiadavky kladené na zákon. „Z hľadiska tvorby práva nie je možné s predloženým návrhom zákona súhlasiť,“ uvádza ministerstvo práce. Ministerstvo financií SR zásadne nesúhlasí s návrhom, aby sa zaviedol povinný príspevok štátu na financovanie turistických organizácií. Ten má byť založený na spolufinancovaní výnosu turistických organizácií z členských príspevkov od obcí, vyšších územných celkov a od podnikateľských subjektov v turizme zo strany štátu v pomere 1 euro k 1 euru. „Považujeme za vhodnejšie ustanoviť možnosť poskytnúť príspevok zo štátneho rozpočtu na financovanie konkrétnych projektov turistických organizácií, avšak s podmienkou, že výdavky na tento účel budú prioritou rezortu Ministerstva hospodárstva SR a budú zabezpečené v rámci stanovených limitov výdavkov tejto kapitoly,“ konštatuje ministerstvo financií. „Z predloženého návrhu nie sú zrejmé skutočnosti, ktoré musí obsahovať zákon a nie jeho vykonávací predpis,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Návrh zákona o turizme podľa predkladateľa, ministerstva hospodárstva, určuje kompetencie, organizačnú štruktúru subjektov v turizme, ako aj systém financovania turistických organizácií. Turistické organizácie má registrovať ministerstvo hospodárstva a tieto činnosti sa majú zabezpečovať z vlastných zdrojov ministerstva hospodárstva. „Zákon vytvára motivačné prostredie pre územnú kooperáciu subjektov v turizme či už ide o obce, podnikateľské subjekty a samosprávne kraje, ale aj mimovládne neziskové organizácie, štátne inštitúcie a cirkvi,“ ozrejmuje rezort hospodárstva. Zavádza sa totiž motivačný systém postavený na spolufinancovaní výnosu turistických organizácií z členských príspevkov od obcí, vyšších územných celkov a od podnikateľských subjektov v turizme zo strany štátu v pomere 1 euru k 1 euru. „Tento systém predpokladá, že do približne 5 rokov sa budú garantované výnosy z členských príspevkov regionálnych a krajských turistických organizácií pohybovať na úrovni zhruba 10 mil. eur za rok,“ upozorňuje ministerstvo hospodárstva. Takouto sumou by pritom prispieval ročne do systému aj štát.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia