Nástenkový tender rieši OLAF

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tender
nástenkový, Slota, Janušek, Štefanov

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Nástenkový tender, ktorý nám Európska komisia odmietla preplatiť, môže ešte štát vyjsť draho. Okrem toho, že za poradenské, právne, či informačné služby nedostaneme z Bruselu ani euro, Slovensku hrozí od Európy pokuta, informujú dnešné Hospodárske noviny. Tendrom sa totiž zaoberá Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF (European Anti-Fraud Office), a to aj po tom, ako Európska komisia svoje konanie skončila. Potvrdilo to zastúpenie komisie v Bratislave.

Bližšie informácie o vyšetrovaní úradom, ktorý slúži na boj proti podvodom a nelegálnym činnostiam poškodzujúcim rozpočet európskeho spoločenstva, sa denník zatiaľ nedozvedel. Minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov (SNS) záležitosť odmietol komentovať. „Vzhľadom na prebiehajúcu kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu sa až do jej skončenia nebudeme k otázkam súvisiacim s tendrom vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Linda Vaškovičová, a to aj napriek tomu, že sme sa pýtali na kontrolu vedenú OLAF-om. Odborník na európsku legislatívu Radovan Geist z Euroactivu vysvetľuje, že OLAF nemá právo priamo udeľovať sankcie. „Ak by však došlo k tomu, že konštatuje porušenie pravidiel, komisia rozhodne, čo ďalej. Môže sa stať, že prídeme o ďalšiu časť peňazí a zaplatíme pokutu,“ uviedol pre Hospodárske noviny. Dodal, že okrem toho môže celý prípad skončiť aj na Európskom súdnom dvore.

Zo štátnej kasy firmám blízkym predsedovi SNS Jánovi Slotovi (Avocat a Zamedia) poslalo ministerstvo na účet už takmer 12 miliónov eur. Či boli vyplatené efektívne, skúma slovenský kontrolný orgán. „Najvyšší kontrolný úrad pracuje na kontrole. Zbierame dokumenty, trvať by to malo asi dva mesiace,“ skonštatovala hovorkyňa úradu Lenka Nosáľová. Kontrolóri preverujú faktúry ministerstva výstavby už druhýkrát, tentoraz na žiadosť premiéra Roberta Fica práve preto, že nám komisia odmietla peniaze preplatiť. Po prvej kontrole našli v niektorých faktúrach vážne pochybenia. Ak aj tentoraz zistia, že peniaze ministerstvo neminulo výhodne, Fico vyvodí voči Štefanovovi zodpovednosť. V škandalóznom tendri sa okrem finančných vecí rieši aj trestnoprávna rovina. Trestné stíhanie vo veci pre trestný čin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe začala prokuratúra ešte v septembri, obvinený však stále nebol nikto. „Vo vyšetrovaní nie je nič nové,“ povedala hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Močková.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Štefanov
Firmy a inštitúcie OLAF Európsky úrad pre boj proti podvodom